Torgkameror het politisk fråga

Uppdaterad
Publicerad

Nyttan med övervakningskamerorna på Fristadstorget i Eskilstuna måste granskas, anser Vänsterpartiet.

Detta efter att vi i går berättade om kamerorna som suttit på plats i tio år, men vars nytta ännu inte har utretts.

Övervakningskamerorna på Fristadstorget sköts av polisen, men det är kommunen som köper in kamerorna. Efter tio år är det ingen som vet hur många brott som har förhindrats eller lösts med hjälp av övervakningen.

– Jag tycker absolut att det är viktigt att polisen för logg så att man kan få en bild över om kamerorna har fyllt sitt syfte eller inte. Det är viktig information för mig som politiker, säger Maria Chergui, ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna kommun.

Vänsterpartiet är det enda partiet i Eskilstuna som är kritiska över kameraövervakningen på Fristadstorget. Samtidigt har varken de eller något annat parti lyft frågan om övervakningen ger resultat. Istället har kommunen helt och hållet litat på polisen.

– Om polisen vill ha kamerorna så är vi villiga att ha de. Vi lyssnar på polisens önskemål och vi får lita på att de grundar det utifrån vad de tycker är viktigt genom deras uppdrag, säger Magnus Johansson (MP).

Mest övervakat i landet

Fristadstorget i Eskilstuna övervakas av 14 kameror. Det är en av de mest övervakade platserna i landet. Stockholms Stureplan har sju kameror och Stortorget i Malmö har fem.

– Vi har haft mycket otyg just på Fristadstorget. Det har varit i särklass en av de mest otrygga platserna i Eskilstuna. Det vittnar många Eskilstunabor om och det har vi även statistik på, säger Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Kameror viktiga trots nytt torg

För att skapa trygghet på Fristadstorget bestämde man sig för att bygga om det. Det har lagts ner 62 miljoner kronor och nästa vecka invigs det nya och trygga torget men kamerorna hänger kvar.

– Det är en senare fråga. Vi får se hur det nya torget och de aktiviteter som kommer att vara där kommer att påverka tryggheten. Jag tror att det blir en positiv påverkan på tryggheten. Kommer man då till en punkt där man kan ifrågasätta kamerorna, då ska vi inte ha de naturligtvis, säger Jimmy Jansson (S).

– Nu när jag vet att polisen inte har fört någon logg och att det inte finns någon form av rapportering som går att följa så känner jag att den här frågan måste vi få upp i styrgruppen för Fristadstorget och vi måste absolut titta på hur vi ska hantera den här frågan framöver, säger Maria Chergui (V).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.