Foto: Svenskt näringsliv/SVT

Kommunerna där företagsklimatet blir bättre

Uppdaterad
Publicerad

I tre av länets kommuner, Strängnäs, Gnesta och Flen blir klimatet för företagare allt bättre. Resten av kommunerna backar däremot på Svenskt näringslivs ranking.

På tisdagen presenterades den årliga rankingen över vilka kommuner i Sverige som har bäst, respektive sämst, företagsklimat.

Enligt rankingen har Trosa kommun Sörmlands bästa klimat för företagare. De slutade som vanligt högt upp på listan, och trots att de tappar någon placering från förra årets lista slutar de på femte plats i hela riket.

– Trosa visar att det går att lyfta en kommun med mediokert företagsklimat till att fast förankra sig i den absoluta toppen, säger Björn Lindgren, regionchef för Svenskt Näringsliv i Södermanland.

Kommunstyrelsens ordförande i Trosa, Daniel Portnoff (M), är glada över att vara i toppen av landet, men menar att det finns förbättringspotential.

– Med årets mätning ser vi vissa signaler om att vi måste förbättra oss för att stanna kvar i topp. Positivt är att det finns ett gott förtroende för att våra tjänstemän och politiker har rätt attityder enligt företagen, skriver han i ett pressmeddelande.

Strängnäs lyfter mest

Tre kommuner lyfter i rankingen. Enligt undersökningen har Strängnäs, Gnesta och Flen fått ett bättre klimat för företagare jämför med året innan. Strängnäs är den kommunen som lyfter mest i länet, 66 placeringar.

Vingåker är den kommun som tappar mest på listan, 37 placeringar.

Rankingen tas fram utifrån en enkät som skickas ut till landets företagare. Frågorna gäller bland annat tele- och it-nät, service till företag, allmänhetens attityder till företagande och konkurrens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.