Foto: SVT

Kortare arbetspass och mer ledighet testas på sjukhus

Publicerad

Kortare arbetspass och mer ledig tid efter nattarbete och annan obekväm arbetstid. Det ingår i den arbetstidsmodell som landstinget ska testa på bland annat kirurgkliniken på Mälarsjukhuset i höst.

Arbetstidsmodellen, som startar i september, ska även provas på akutvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett.

Den nya arbetstidsmodellen ingår i landstingets arbete att testa nya sätt att arbeta för att kunna locka personal till vården och korta vårdtider.

– Hälso- och sjukvården har som vi vet stora utmaningar med kompetensförsörjning och arbetsbelastning. Då måste vi våga att prova nya sätt att arbeta och organisera oss, säger Jacob Sandgren (S), personallandstingsråd.

Hög arbetsbelastning

Bristen på sjuksköterskor och stängda vårdplater har lett till hög arbetsbelastning och anställda har vittnat om bristande arbetsmiljö på sjukhusen.

Genom förändrade arbetssätt kunde ett 20-tal vårdplatser öppnas i höstas. En del av sjuksköterskornas arbetsuppgifter utförs nu av andra yrkesgrupper. Arbetsterapeuter till exempel kan arbeta som samordnare och planera för utskrivningen av patienterna.

Kortare vårdtider

Mer arbete sker nu teambaserat på flera vårdavdelningar i länet. I teamen ingår bland annat sjukgymnaster och dietister som på det sättet kommer tidigare in i vården och detta leder till kortare vårdtider.

För att avlasta vårdpersonal använder allt fler vårdavdelningar särskild personal  som bäddar sängar och sköter mathantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.