Frontfigurerna i bandet, Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Foto: SVT

Legendarisk banantrio rappar loss

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 mars uppträder Eskilstuna Symfoniorkester tillsammans med kultbandet Electric Banana Band. Och det är djungeltemat som kommer att gälla.

Frontfigurerna i bandet, Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg fanns på plats i Eskilstuna under tisdagen för att detaljplanera konserterna.

Det är inte första gången som bandet framför sina låtar tillsammans med en symfoniorkester.

”Handlar om att rädda miljön”

– Det började med djungelmusikalen som gick på Malmöoperan och som bygger på våra låtar. Där skrev jag och Lasse Åberg några nya låtar också, berättar Janne Schaffer.

– Vi var inte med själva men där finns en story som handlar om att rädda miljön och då orkestrerades det upp för stor symfoniorkester. Sedan dess har vi gjort ett antal konserter.

Kommer ni att ha djurkostymer på er?

– Självklart annars blir det väldigt tråkigt, säger Lasse Åberg.

”De är slitna”

Har måtten på kostymerna fått  ändras under årens lopp, med tanke på att bandet bildades 1980?

– Vi har klarat oss rätt bra, vi tränar. Men de är slitna. Jag har gjort någon ny faktiskt, säger Klasse Möllberg.

Det blir två konserter samma dag. Satsningen är den största som Eskilstuna Orkesterförening med sin Symfoniorkester gjort hittills.

”Såg dem på tv”

– Jag tillhör generationen som såg dem på tv och det var ju helt fantastiskt när Trazan och Banarne kom, säger Emma-Karin Maurin, flöjtist i Symfoniorkestern.

Och nu får du vara med och spela med dem.

– Ja visst är det kul, det är roligt.

”En liten stickkontakt”

Vid tisdagens presskonferens passade trion även på att bjuda på en del klassiker acapella, bland annat låten ”Banankontakt”.

Vad är en banankontakt?

– Om du vill ha ett korrekt svar så är det en liten stickkontakt som man hade i gamla radioapparater, som hette banankontakt, säger Lasse Åberg.

Tror du att de unga som lyssnar på er vet vad det är?

– Nej det tror jag inte att de vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.