”Kungafamiljen – det är som att skoja med maffian”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket vet inte vilken makt kungahuset har, säger fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

Elisabeth Ohlson Wallin började som pressfotograf 1980 och år 1998 kom hennes första fotoutställning Ecce Homo som visade bibliska situationer i modern tappning.

– När jag gjorde den utställningen var det en mer öppen konstkultur i Sverige. I dag finns det röster som ifrågasätter varför konsten måste vara så provokativ. Det är lugnare att ställa Anders Zorn eller Carl Larsson. I dag råder det en tuffare klimat, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Kungamontaget som väcker debatt

Gjorde satirbild med Silvia

Som tuffast blev det för två år sedan när Ohlson Wallin gjorde ett satirmontage där drottning Silvia skrubbar bort ett hakkors.

Ett verk som ledde till starka reaktioner och direkta hot.

– Efter det var det något i mig som hände för att folk blev så fruktansvärt upprörda. Något gick sönder inom mig och jag har faktiskt inte skapat någon liknande bild efter det. Det kom in andra krafter som jag inte hade sett som var starkare än de andra hoten. Det var mer på allvar.

– Jag tror att folk i Sverige inte förstår vilken makt kungahuset har. Många är beroende av dem ekonomiskt, i sitt arbetsliv och i affärssammanhang. Det är som att skoja med maffian. Nej, vad hemskt det lät! Det är samma krafter fast det är inte samma sak, berättar Elisabeth Ohlson Wallin.

Sedan dess har Elisabeth Ohlson Wallin inte kunnat hitta kraft för att göra liknande verk. Något som hon hoppas att utställningen i Eskilstuna kan ändra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet