Kungen får miljonstöd för Stenhammars gods

Uppdaterad
Publicerad

Kungen får minst 2,2 miljoner kronor i jordbruksstöd från EU i år för sitt gods Stenhammar i Sörmland. Det visar siffror som Jordbruksverket tagit fram åt Sveriges Radio Ekot.

Ekot har talat med Pierre Schellekens som är chef för EU-kommissionen i Sverige, men han ser inget konstigt med att den svenske kungen varje år får skattepengar till sitt jordbruk.

– Vi gör ingen skillnad på människa och människa. Uppfyller du kriterierna så har du tillgång till stöden, säger han till Ekot.

En miljon kronor betalades ut i början av den här veckan i gårdsstöd till Stenhammars gods. Tidigare i höstas har man även fått vallstöd, betesstöd och pengar för ekologisk odling.

Det handlar om totalt 2,2 miljoner kronor och enligt Jordbruksverket kan det finnas mer stöd för i år som ännu inte har betalats ut.

Ingen på hovet vill kommentera siffrorna eftersom Anders Fredriksson, som är driftledare på Stenhammars gods, är bortrest.

Men Pierre Schellekens påpekar att EU:s jordbruksstöd gradvis håller på att förändras och att Sverige också till viss del kan påverka hur pengarna fördelas.

– Det finns en flexibilitet för medlemsstaterna att själva bestämma hur mycket som ska gå till exempel till yngre jordbrukare och sätta gränser för hur mycket ett enskilt jordbruk kan få, säger han till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.