Foto: Pontus Stenberg

Kvinnan avled efter brand i elfilt

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna omkom efter branden i en lägenhet i Katrineholm under natten mot fredagen. Enligt polisen ligger en elfilt bakom branden.

Det var strax innan klockan 03 som larmet kom till SOS Alarm. Det hade börjat brinna i en lägenhet på Kungsgatan i Katrineholm.

När räddningstjänst och ambulans kom till platsen visade det sig att en kvinna fanns i lägenheten. Hon hade fått i sig för mycket rök och hjärt- och lungräddning påbörjades redan i ambulansen till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Men hennes liv gick inte att rädda.

”Spred väldigt giftig gas”

Några brottsmisstankar finns i nuläget, men branden ska ha startat i en filt.

– Kvinnan har legat med en elfilt runt sig på högsta effekt, den fattade eld och spred väldigt giftig gas i ett stängt utrymme. Detta medförde att hon blev medvetslös och fick brännskador, säger Urban Nordqivst, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen.

Kvinnans anhöriga är underrättade om olyckan.

Produkten kan granskas

På Elsäkerhetsverket har man inte fått in någon anmälan än om den här händelsen ännu.

– Men om det görs en anmälan kan vi köpa in produkten och skicka den på provning för att se om den uppfyller säkerhetskraven. Om den inte skulle göra det kan vi stoppa den och även begära att de som sålt produkten ska återkalla alla sålda produkter, säger Cia Edlund, kommunikationschef på Elsäkerhetsverket.

Polisen har i nuläget inga uppgifter om var elfilten är inköpt eller av vilket märke den var.

Veckan efter branden uppkom misstankar om att kvinnan i själva verket blivit mördad och en man blev då anhållen misstänkt för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.