Kyrkorherden om resorna till solen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios avslöjande om hur kyrkoanställda åker på dyra solsemestrar för medlemmarnas pengar har gett eko runt om i landet. Så även i Sörmland där Mellösa församling har åkt till sydligra breddgrader för hundratusentals kronor.

Den nuvarande kyrkoherden i Mellösa församling, Jukka Laari,  var inte den som ansvarade för resorna till bland annat Malta och Kreta mellan 2010 och 2015. Men han försvarar ändå upplägget.

– Jag tycker att det är ganska bra att vi kan åka ut ibland, men vi måste alltid tänka på ekonomin först och främst så att det går ihop med budgeten. säger Jukka Laari, kyrkoherde i Mellösa församling.

Blir Kolmården i stället

Svenska kyrkan har 6,2 miljoner medlemmar i Sverige som årligen betalar en avgift. Det är för dessa pengar som resorna bokats, enligt granskningen. Och även om Jukka Laari är för personalresor så verkar de bli av det mer modesta slaget framöver.

Hur tror du att det här uppfattas av församlingens medlemmar?

– Om vi förbättrar personalens arbetsförmåga genom såna här träffar så gynnar det också församlingens medlemmar. Man får glada miner när man kommer till pastorsexpeditionen och träffar personalen  istället för trötta människor.

Har ni bokat in en resa i år också?

– Nej, jag är ny kyrkoherde och har tittat på andra alternativ och besutade faktiskt för en månad sedan att vi ska åka till Kolmården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.