Rektorn: Nyskapande forskning hindras vid MDH

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens högskola får lägre andel statliga medel än många andra högskolor och universitet. Bara 33 procent av högskolans forskningspengar kommer direkt från staten.

Ända sedan starten har Mälardalens högskola satsat på forskningssamarbeten med organisationer, den offentliga sektorn och privata företag i Mälardalen. Men högskolans förhållandevis låga andel forskningsanslag gör att beroendet av andra finansiärer är stort. Konsekvensen blir att forskningens bredd påverkas, förklarar Karin Röding, rektor för Mälardalens Högskola:

– Många av de externa forskningsfinansiärer som vi har kräver medfinansiering. Det innebär att vi måste använda delar av de direkta forskningsmedlen till att finansiera andra projekt. Därför kan vi inte heller ha utrymme för nyskapande forskning, säger hon.

Vilket är det största hindret för att bedriva forskning vid Mälardalens högskola?

– Det största hindret är att vi har ett så lågt anslag från staten. Vi ligger på 33 procent och skulle behöva komma upp i ungefär 45 procent, som många andra lärosäten har. Där sticker vi ut, säger Karin Röding.

Forskningsinriktningar vid Mälardalens högskola

Framtidens energi

Med bland annat forskning om förnybar energi, energieffektivisering och minskade utsläpp

Hälsa och välfärd

Ett kunskapsfält där hälso- och välfärdsforskning möts, med fokus på hälsorelaterade aspekter av välfärd.

Inbyggda system

Forskningsinriktning i datavetenskap, bland annat om hur datorer kan styra hela eller delar av system, robotik och inbyggd programvara.

Industriell ekonomi och organisation

Forskning med fokus på en hållbar utveckling av näringsliv och arbetsliv.

Innovation och produktrealisering

Studerar hur man tar fram och tillverkar hållbara och konkurrenskraftiga produkter.

Utbildningsvetenskap och matematik

Om skolan i relation till livsvillkoren för barn och ungdomar, organisering av yrkesverksamhet och utbildningssystem med mera.

Källa: Mälardalens Högskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.