Hunden på bilden har inget att göra med händelsen. Foto: TT

Lämnade hunden i bilen – på varmaste dagen

Uppdaterad
Publicerad

Under den rekordvarma dagen hade en hundägare lämnat kvar sin hund i bilen. Polisen fick rycka ut för att rädda den ur den varma fällan.

Igår hade Eskilstuna det varmaste vädret i hela Sverige med hela 30,9 grader. Då valde två personer i Torshälla i Eskilstuna att lämna sin hund i bilens bagageutrymme när de själva gick ifrån bilen.

– Det var allmänheten som såg hunden i bagageluckan. Den flämtade och upplevdes panikslagen, berättar David Westlin, utredningsgruppchef vid polisen i Eskilstuna.

Slog sönder bilrutan

Allmänheten ringde in händelsen till polisen som försökte få tag på hundägarna genom att slå på bilens registreringsnummer.

– Vi lyckades inte nå ägaren och slog därför sönder bilrutan för att få ut hunden och ge den lite vätska och skugga, säger David Westlin.

”Det blir otroligt varmt”

Till slut kom de två ägarna tillbaka och fick sin hund. Polisen kan omhänderta djur i extrema fall av vanvård, men i detta fall bedömde inte polisen händelsen som extrem. Polisen understryker att man inte ska lämna sin hund i bilen.

– Det blir otroligt varmt väldigt fort, även om man har en ruta nedvevad. Jag skulle inte lämna min hund i bilen överhuvudtaget, säger David Westlin.

De två ägarna misstänks nu för djurplågeri.

Så varmt blir det i bilen när det är soligt

Klockslag     Temperaturen ute     Temperaturen i bilen

08.30                      +22                               +23

09.30                      +22                               +38

10.30                      +25                               +47

11.30                      +26                               +50

12.30                      +27                               +52

13.30                      +27                               +52

14.30                      +28                               +50

Källa: Svenska kennelklubben, år 2014

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.