Landshövdingen Liselott Hagberg. Foto: SVT

Landshövdingen: ”Vi håller tummarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det var många år sedan det fanns någon med titeln ”hertig av Södermanland”. Men i dag blev det ändring på det när Kung Carl Gustaf på konseljen meddelade att Prins Alexander blir hertig av Södermanland.

Titeln hertig innebär att den som får den ska ägna sig lite extra åt det landskap och län som blir aktuellt. Till exempel genom tätare besök och olika engagemang.

– Det skulle ju vara en stor glädje såklart och en positiv sak för hela Sörmland, säger landshövding Liselott Hagberg.

Har anknytning till Sörmland

Den nyfödda prinsens pappa, Prins Carl Philip, har vissa anknytningar till Sörmland, vilket skulle talade för att det skulle bli en hertig av Södermanland. Bland annat har han gården Ökenäs utanför Trosa och det var också i Trosa som Carl Philip friade till hustrun Sofia Hellqvist.

Sänds direkt

Klockan 11.15 inleddes den så kallade konseljen på Stockholms slott under ledning av Carl XVI Gustaf. Där offentliggjordes prinsens namn Alexander Erik Hubertus Bertil och strax därefter att han skulle blir hertig av Södermanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.