Landstinget i Sörmland förlänger med SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Landstinget i Sörmland ställer sig positiv till samgående med Uppsala och Västmanlands län om att ta över dirigeringen av ambulanser skjuter de detta på framtiden och förlänger avtalet med SOS.

Den 31 maj 2015 går avtalet med SOS alarm ut men nu meddelar landstinget i Sörmland alltså att man väljer att avvakta när det gäller samarbetet.

Varför avvaktar ni?

– Det är för att det är personalbrist, sjuksköterskebrist i Eskilstuna. Vi måste koncentrera oss på att rekrytera till vårdplatserna, säger Åsa Kullgren (S) landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland.

Hon tillägger att hon inte ser beslutet som speciellt dramatiskt men vidhåller att alla resurser måste gå till att rekrytera personal.

– Vi måste lägga all kraft på detta. I övrigt är vi med i projektet men nu får vi skjuta på det ett par år, säger Åsa Kullgren (S).

Hur länge kommer ni att förlänga avtalet med SOS Alarm?

– Det handlar om ett par tre år, säger Åsa Kullgren (S).

Hur känns det att behöva skjuta upp detta?

– Det är nödvändigt, vi står kvar i vår överenskommelse men måste skjuta på införandet svarar Åsa Kullgren (S)

Det var under våren som landstingen fattade politiska beslut om att förbereda övertagande av ambulansdirigeringen i egen regi den 1 juni 2015. Bland annat på grund av kritik mot SOS alarm om långa väntetider. Men Sörmland väljer nu alltså att förlänga avtalet med SOS Alarm i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.