Landstinget: ”Knepigt om alla ska välja arbetsuppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Linda Steen vägrar utföra aborter och i dag mötte hon landstinget Sörmland i rätten.

– Principen blir väldigt knepig om alla ska välja sina arbetsuppgifter, säger Solveig Lampe, personaldirektör på landstinget Sörmland.

I morse inleddes rättegången vid Nyköpings tingsrätt som handlar om barnmorskan Linda Steen som inte vill utföra aborter på grund av sin kristna tro.

Läs mer: Därför tror juristen på mer än skadestånd för barnmorskan.

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

”Väldigt knepig”

Linda Steen har stämt landstinget Sörmland då hon menar att de kränkt hennes samvets- och religionsfrihet mot bakgrund att hon inte fått en tjänst på kvinnokliniken.

Läs mer: TV: Barnmorskan: ”Ska inte tvingas vara med och avsluta människoliv”.

– Principen blir väldigt knepig om alla ska välja sina arbetsuppgifter. Och för en barnmorska finns de här uppgifterna i yrkesinnehållet, säger Solveig Lampe, personalchef på landstinget Sörmland.

”Annan del av verksamheten”

Det finns någon som haft samvetsfrihet men som jobbat som narkossköterska, är det något du känner igen?

– Jag känner till en person som fått lite hjälp med schema och att fördela sina arbetsuppgifter. Men hon har inte jobbat inom kvinnosjukvården utan det är en sjuksköterska som har jobbat i en annan del av verksamheten, säger Solveig Lampe.

Läs mer: Barnmorska vägrade aborter – nu börjar rättegången.

Se hela intervjun med Solveig Lampe i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet