Monica Johansson (S), finanslandstingsråd Sörmland. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Nu lovar landstinget att agera

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av psykvården lovar Sörmlands finanslandstingsråd Monica Johansson (S) att agera. Hon har gett i uppdrag åt landstingsdirektören att ta fram en lösning så att runtslussningen av barn- och unga upphör.

Barn- och unga som tas om hand av psykvården riskerar att slussas runt mellan olika enheter i landet utan att få någon långsiktig och stabil vård. I ett fall som SVT granskat flyttades en minderårig flicka från Sörmland runt mellan olika vårdenheter i flera år innan hon till slut skrevs in på vuxenpsykiatrin i Nyköping.

Läs mer: Så slussas minderåriga runt i psykvården

Minderåriga slussas runt i psykvården

Fallet är inte det enda i sitt slag. Psykvården för barn- och unga i Sörmland har ingen egen sluten vårdenhet och är därför beroende av att hitta platser hos andra landsting. Om dessa säger nej eller skickar tillbaka en patient är enda alternativet att skicka den vidare till ett nytt landsting eller att ta in patienten på vuxenpsykiatrin.

”Inte acceptabelt”

Monica Johansson (S), finanslandstingsråd i Sörmland, säger att det inte ska få gå till på det sätt som SVT:s granskning visar.

– Det är inte acceptabelt att man blir skjutsad från det ena stället till det andra fram och tillbaka, utan vi måste hitta en långsiktig och hållbar lösning för de här barnen och ungdomarna, säger hon.

– Därför har vi gett i uppdrag till landstingsdirektören att tillsammans med verksamheten se över hur vi ska få fram en sådan lösning.

Vad innebär det mer konkret?

– Mer konkret innebär det att man tillsammans med psykiatrin tittar på om vi kan lösa det här på eget sätt eller behöver vi göra det med andra landsting.

Ska lyftas på högre nivå

Om det kommer att bli aktuellt med en egen sluten vårdenhet i Sörmland vill hon inte svara på innan en utredning har gjorts. Monica Johansson poängterar att det är ett landsomfattande problem som behöver diskuteras på högre nivå.

– Det är ett nationellt problem som vi behöver lyfta upp en nivå, det gör vi nu och vi kan också ta med det till Sveriges kommuner och landsting för att diskutera frågan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet