Foto: SVT arkiv

Landstingsdirektören lyssnade på protesterande vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

När vårdpersonal idag manifesterade på Fristadstorget i Eskilstuna för att påtala hur illa man tycker det är ställt med vården, fanns landstingsdirektören på plats för att svara på kritiken.

Du kommer till Eskilstuna för att tala idag?

– Nej, jag ska vara där men inte tala, jag tycker att det är viktigt att vara där som ledningsperson, säger Jan Grönlund, landstingsdirektör i Sörmland.

Svara på kritiken

Men vilken funktion tänker du fylla idag då?

– Jag gjorde samma sak i Nyköping i våras, det handlar om att finnas där och kunna prata med medarbetare, eftersom mycket av kritiken är riktad mot oss i ledningen, säger Jan.

Så du är där för att kunna svara på kritik då?

 Ja, och kunna prata med våra medarbetare, svarar Jan.

En bild av vården

Vad kan du säga till medarbetarna då?

– Jag har respekt för den situation de upplever och vi kämpar alla på olika håll och kanter, och vi står inför nya utmaningar och nya arbetssätt inom vården. Men det här är en bild av vården och den ska man ha respekt för, men det finns andra bilder också där vården fungerar bra.

Vilka bilder då?

– Det finns jättemånga delar som fungerar bra, svensk vård är ju i världstoppen, vi har t. ex nya mediciner mot hepatit C idag, säger Jan.

Bättre samarbete med kommunerna

Men vad tycker du fungerar bra i just Sörmland då?

– Väldigt mycket, vårdcentralerna t. ex, våra sjukhus trots trycket, men en stor utmaning vi har är att jobba mer ihop med kommunerna om de äldre, vi behöver hitta bättre sätt att samarbeta så gamla kan få vård hemma i stället för på sjukhus t. ex, säger Jan.

Finns en samsyn

De som protester idag kan ju vara både arga, ledsna och besvikna, är du beredd på det?

– Ja och just därför är det viktigt att finnas på plats och prata med människor, speciellt efter den vår som varit med många synpunkter på vården, men jag upplever att när man sätter sig ner och resonerar visar det sig ofta att vi har en samsyn på vad som ska göras, och så har vi ju faktiskt gjort saker från landstinget sida som att se över lönerna, säger Jan.

Inget i bakfickan

Men kommer du att ha något konkret i bakfickan att erbjuda idag?

– Nej, det är inte min avsikt, vi jobbar med budget 2017 just nu så vi får se vad man prioriterar där, avslutar Jan Grönlund, landstingsdirektör i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.