Enhetschefen tror inte att söktrycket kommer att minska. Hon säger dock att hon ser hoppfullt på situationen i och med att de rekryterat mer personal. Foto: SVT

Långa väntetider till BUP i Sörmland – vissa unga hinner utveckla svårare ångest

Uppdaterad
Publicerad

En ungdom som sökt hjälp hos samtalsmottagningen i Sörmland på grund av psykisk ohälsa kan få vänta i månader. Nu har man rekryterat mer personal för att korta köerna och möta upp det ökade trycket.

Trycket har bara blivit högre för varje år som gått sedan samtalsmottagningarna öppnade i Sörmland 2016. Där kan barn och unga 6-17 år med ångest och depression få hjälp.

Svårt att möta behovet

Totalt finns nio stycken runt om i länet och längst väntetid är det i Eskilstuna, Strängnäs och Katrineholm. 2016 var det 273 personer som fick hjälp, 2021 var det totalt 1 853. Enligt enhetschefen Linda Ljungqvist har man med dagens resurser svårt att möta behovet.

Enligt regionen ska man få en bokad tid inom tre dagar, men idag kan man inte garantera det. På vissa av länets mottagningar kan väntetiden kan vara upp till två månader.

Man har även sett att flera som fått vänta på sitt första möte har hunnit utveckla ett försämrat mående.

– Det är olyckligt att det är så. Vi vill givetvis jobba med tidiga insatser och förebyggande arbete för att vi vet att det har god effekt, säger Linda Ljungqvist.

Ökar personalstyrkan

För att möta upp det ökade trycket har regionen nu förstärkt bemanningen.

– Som det ser ut just nu tror jag inte att söktrycket kommer att minska, men vi ser hoppfullt på situationen i och med att vi utökar våra resurser, säger hon.

Kontakta SVT:s reporter

Har du själv vårdats inom BUP eller känner du någon som har gjort det? Är du förälder till ett barn som fått vård eller står i kö? Jobbar du själv inom vården? Hör av dig till mig på aymen.mussa@svt.se

Du har givetvis källskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.