I juletid måste andra prydnader flyttas för att ge plats åt tomtarna. Foto: SVT

Lars pyntar med 1.700 tomtar varje år

Uppdaterad
Publicerad

Julen betyder mycket arbete för 69-årige Lars Englund i Oxelösund. Då ska nämligen den lilla tvårummaren i Oxelösund pyntas med alla hans 1.700 prydnadstomtar.

Den första tomten, som fortfarande är hel och oskadd, fick han när han var tio år. I dag, drygt 60 år senare, har Lars Englunds tomtesamling växt till omkring 1.700 tomtar.

– Jag är helt upptagen av tomtar. Det är mitt liv, säger Lars.

Sörmländska samlare

Tre veckor tar det att ställa upp alla i den lilla tvårumslägenheten i Oxelösund, vilket betyder att Lars börjar pynta redan i november. Och eftersom den stolta tomteskaran tar upp näst intill varje ledig hyllcentimeter måste också allt som vanligtvis står på bord och hyllor packas ner i byrålådor.

”Några hundra till blir det nog”

Lars har både gamla och nya tomtar. Bland annat några i porslin som gjordes i Tyskland under andra världskriget, och åtminstone en chokladtomte som passerat sitt bäst före-datum för länge sen.

– Den köpte jag i Bremen för trettio år sedan. Chokladen smakar nog inte så gott, men jag har den som prydnad, säger Lars.

Samlingen växer stadigt. Bara i år har ett 50-tal tomtar tillkommit. Vissa får han av bekanta, och vissa syr han själv. Men de flesta tomtar hittar Lars på loppis.

– Men det börjar räcka nu, de får ju inte plats. Men några hundra till blir det nog, säger Lars.

Ska vara runda

I samlingen finns tomtar av alla varianter, men kriterierna för hur en tomte ska se ut är tämligen simpla:

– Han ska vara rund och go, som tomtar var förr, säger Lars.

Men det betyder också att det finns varianter som går bort. Trekantiga tomtar tycker han till exempel inte om, och inte heller tomtar som har luvan nerdragen framför ögonen. Ögonkontakt är nämligen viktigt.

– Dem älskar jag inte, men annars är alla tomtar lika värda, säger Lars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska samlare

Mer i ämnet