Laxne skola kan lägga ned – föräldrarna rasar

Publicerad

En av länets minsta skolor ser nu ut att läggas ned. Den politiska majoriteten i Gnesta kommun är överens och väntas om bara någon vecka ta beslut om att stänga Laxne skola. Men planerna får nu kritik av föräldrar.

– Det känns väldigt tungt och det känns som att det kom väldigt plötsligt, säger Erik Åberg, en av flera oroliga föräldrar.

Byggdes för 12 år sedan

En bit utanför Gnesta ligger den lilla orten Laxne med ungefär 140 invånare. Och kommunen har satsat på byn. 2004 byggdes Laxne skola, och trots att det bara gått omkring 30 elever på den de senaste åren har budskapet från kommunen varit att skolan ska vara kvar.

Men nu är det alltså annat ljud i skällan.

Sven Andersson (M) är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gnesta kommun.

– Vi har satsat hela tiden, men det har ju inte hjälpt, eleverna minskar fortfarande, säger han.

Föräldrarna tror att flera kommer flytta från Laxne om skolan försvinner, hur tänker du kring det?

– Jag har full förståelse för att enskilda kan ha den tanken. Men vi kan inte tillfredsställa alla hela tiden.

Vilka tillfredsställer man genom att lägga ned skolan?

– Vi har ungefär 1000 elever till i kommunen som vi har ett ansvar för.

Tre anledningar

Anledningarna till den förmodade nedläggningen är att skolan kostar för mycket, att det är svårt att hålla kvaliteten i undervisningen och att eleverna är för få.

– Det ska finnas en landsbygd i Sverige och då behövs byskolor. Det kan vara små, fungera bra och ha hög kvalitet, säger Erik Åberg.

Läggs ned till hösten

Och föräldrarna menar att beslutet kommer plötsligt, första indikationen kom först för bara en knapp månad sedan när lappar sattes upp på elevernas hyllor i kapprummet.

Enligt Sven Andersson är planen att lägga ned skolan redan till hösten.

– Ska man göra en förändringsprocess i sådana frågor ska det gå fort. Det finns inga anledningar till att dra ut på det. Det skapar bara falska förhoppningar och ytterligare konflikter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.