Foto: Maria Lapenkova/SVT

Magnus Johansson (MP) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten och före detta kommunalrådet Magnus Johansson lämnar sina politiska uppdrag i Eskilstuna.

Detta meddelade han på en presskonferens under torsdagsförmiddagen.

– Politik är fantastiskt roligt. Jag vill uppmana fler att engagera sig politiskt. Jag började relativt ung 1988 och jobbat med politik både centralt och regionalt. Jag har också arbetat mycket inte minst när Miljöpartiet och Socialdemokraterna valde att finna varandra. Det fanns väldigt mycket känslor och förutfattade meningar då och det var intressant att få vara en del av det, säger Magnus Johansson.

– Inför förra valet kände jag en stor lust att göra saker och ting på riktigt, att få verka i majoritet i Eskilstuna. Vi har jobbat nära varandra och varit eniga i så gott som i varenda ärende. Detta då vi haft respekt för Eskilstuna och vi fann varandra på ett personligt plan, då tänker jag särskilt på Jimmy Jansson.

– Efter avhoppet fick vi ett helt nytt läge och Miljöpartiet blev ett tufft oppositionsparti men jag känner nu att jag inte vill gå från att ha den ledande rollen och ett djupt samarbete med Socialdemokraterna till att gå i opposition. Jag har avsagt alla mina politiska uppdrag. Det har inte varit lätt. Jag har funderat och bollat situationen med flera förtroende, inte minst min blivande hustru men kommit fram till att om man ska vara stark oppositionspolitiker måste man göra det fullt ut. Och det känner jag är svårt för mig. Därför avsäger jag mig alla uppdrag och kommer inte ha regionala eller kommunpolitiska uppdrag.

– Med mig tar jag bland annat lässatsningen och att vi precis innan jul fick klart att en tågdepå i stan ska underhålla tågen vilket ger Eskilstuna många jobb.

– Jag har inte bestämt mig vad jag ska göra framöver. Det har varit en turbulent tid för mig nu och jag har lärt mig att när man tumlar runt ska man ge sig tid för att hitta rätt. Mitt engagemang för människa och miljö kommer att vägleda mig.

Är relationen med Jimmy Jansson en anledning till att du hoppar av?

– Skulle jag vara oppositionspolitiker fullt ut vilket är ett otroligt viktigt jobb måste man göra det fullt ut. Krasst är det så att jag och Jimmy Jansson har byggt upp en viss relation. Att gå från det till en kritisk oppositionspolitiker klarar jag inte av.

Är det makten du saknar?

– Nej. Man har ju makt som oppositionspolitiker och det har jag ju varit förut.

Är du bitter?

– Nej, jag är otroligt glad och tacksam att ha fått jobba i Eskilstuna. Vi mötte väljarna och vann majoriteten men visst var det snopet efter det politiska avhoppet. 

Behöver du sitta i karantän om du nu, vilket man kan gissa på, ska kliva in i näringslivet?

– Politiska företrädare har ett ansvar att ha allmänhetens bästa i åtanke. Men jag känner inte att jag riskerar att hamna i karantän.

Blir du kvar i Eskilstuna?

– Ja, jag har ju min familj här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.