Man åtalas för djurplågeri – ska ha kastat hund i marken

Publicerad

En man i Katrineholm åtalas för djurplågeri. Enligt åklagaren har han slagit en hund och sedan kastat den i marken.

Händelsen ska ha ägt rum på Skolgatan i Katrineholms kommun den 24 maj i år.Två vittnen har uppgett att de såg mannen slå hunden och kasta den i marken. Åklagaren menar att han begått gärningen med uppsåt, men mannen nekar till brott.

Nu väntar rättegång i Nyköpings tingsrätt.

Anmälningarna har ökat

Djurplågeri blev en brottskod 2012 och sedan dess har anmälningarna ökat. Enligt statistik från brottsförebyggande rådet gjordes 75 anmälningar om djurplågeri i Södermanland 2014, vilket är många om man jämför med tidigare år. 2012 var det bara en anmälan om djurplågeri.

Men trots att anmälningarna har ökat de senaste åren, är det sällan dessa leder till åtal. Enligt statistiken från Brottsförebyggande rådet är det bara tre fall av de 75 inkomna anmälningarna, där åklagaren har väckt åtal.

”Ljum syn på brottet”

Enligt Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund är det fortfarande för många ärenden som läggs ned.

– Jag vet inte vad det beror på. Många verkar ha en väldigt ljum syn på den här typen av brott. Det är ju en individ, i det här fallet ett djur, som råkar illa ut, säger han.

Enligt lagboken kan du få både böter och fängelsestraff för den här typen av brott.

Hur vanligt är ett fängelsestraff?

– Ja, max två år kan man få för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, men det har ingen fått hittills. Oftast fälls man för någonting annat i samband med djurplågeri.

– Jag tror att man skulle få utbildning inom det här området både som polis och åklagare. Jag tycker även att brottsrubriceringen grovt djurplågeri ska införas. Men det har blivit lite bättre ändå, säger Johan Beck-Friis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.