Minett, 13, rankas som en av landets största ishockeytalanger

Uppdaterad
Publicerad

Hon rankas som en av Sveriges mest lovande ishockeymålvakter. För ett par veckor sedan spikade 13-åriga Minett Backlund från Sköldinge igen kassen när Södermanland tog sig till final i tv-sända Stålbucklan. Men än är hon inte nöjd.

Inför säsongen tog 13-åriga Minett Backlund beslutet att lämna moderklubben Katrineholm för spel i anrika Södertälje SK. Inte för att hon inte trivdes utan för att utvecklas och spela med ett riktigt damlag. Något som saknas i Katrineholm.

– Det känns bra. Det finns ju inte så många spelare här så det var skönt att komma iväg, säger Minett Backlund.

Sportfredag

Träningarna med killarna födda 2003 är hon dock med på fortfarande så ofta hon kan. Det var här hon började spela för några år sedan när det behövdes en målvakt i broderns lag.

Ledde Södermanland till final

Seriespel har det under säsongen blivit med Södertälje och Södermanlands distriktslag ledde hon nyligen till final i damernas motsvarighet till Tv-pucken; Stålbucklan. I finalen blev det visserligen förlust men ingen räknade med laget på förhand.

– Jag har lärt mig att man inte ska förvänta sig vara sämre än vad man kan vara, säger Minett Backlund.

Starka siffror

Hon stod samtliga sex matcher fram till finalen och släppte då in mindre än ett mål per match i snitt, enligt den officiella statistiken. Räddningsprocenten landade på starka 91,8 procent. Siffror som sätter henne i paritet med de bästa i turneringen – trots att hon är två år yngre än de flesta av konkurrenterna.

Minett Backlund från Sköldinge representerade Södermanland i tv-sända turneringen Stålbucklan och tog laget till final. Foto: SVT

Vill spela utomlands

Nu siktar Minett Backlund i första hand på att spela vidare med SSK och senare söka en gymnasieplats med ishockeyinriktning i Linköping.

– Jag vill också komma iväg på college i USA eller Kanada. Där finns det många tjejlag och man tränar och spelar matcher varje dag samtidigt som man går i skolan, säger Minett Backlund.

SE REPORTAGE: Minett Backlund en av Sveriges mest lovande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet