Om domen vinner laga kraft måste mannen flytta de tolv bilarna, eller betala vite på 3.000 kronor per bil. Foto: Länsstyrelsen Sörmland

Miljödomstolen kräver att skrotbilar forslas bort

Uppdaterad
Publicerad

Miljöfaran blev för stor. Nu tvingas en sörmlänning flytta tolv gamla bilar och elskrot från sin tomt.

De tolv bilarna står huller om buller på den stora tomten inom Nyköpings kommun. Länsstyrelsen anser att de är ”en olägenhet för miljön” och hotade i april med vite om mannen inte forslade bort ekipagen och elskrotet.

”Diffusa utsläpp”

”Även om vissa av fordonen är tömda på olja och kemikalier kan en omfattande samling fordon, föremål och skrot som förvaras på fastigheten leda till diffusa utsläpp av olika slag, särskilt från avställda och/eller uttjänta fordon när dessa fordon och föremål förvaras direkt på mark”, skrev länsstyrelsen i beslutet.

Mannen anser sig inte ha råd att flytta bilarna. Han överklagade till mark- och miljödomstolen – och nu får han avslag.

Bedrövad

När SVT Sörmland når honom är han bedrövad över beskedet. Han anser att han gjort tillräckligt för att bilarna inte ska vara farliga för miljön.

– Det är inte bra att de står där. Jag skulle helst vilja ha dem inomhus, men blev tvungen att flytta dem från en lada där de stod tidigare. Jag har täckt dem med presenningar och lagt in tråg under bilarna.

Domen från mark- och miljödomstolen kommer som en överraskning.

– Jag trodde att jag hade tid på mig att komplettera med mer handlingar. Nu har jag blivit överkörd, säger han.

Ska överklaga

Han säger att han ska överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, där han hoppas på prövningstillstånd.

Om så inte sker måste han transportera bort bilarna och skrotet inom sex månader, eller betala ett vite på 3.000 kronor per bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.