Nu ska Eskilstunaungdomarna röra på sig mer i skolan, efter beslut från kommunfullmäktige. Foto: Anders Wiklund/TT

Eskilstunas elever ska röra sig mer i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna har nyligen klubbat igenom en ny idrottspolitisk plan, som innebär att skoleleverna ska röra på sig mer framöver.

Bakom beslutet ligger bland annat forskning från Lunds universitet, som visat att både hälsan och skolresultaten blir bättre om barn får

Mona Kanaan (S). Foto: Mona Kanaan (S)

ägna sig åt idrott i skolan varje dag.

– Det känns bra, det här är beforskat. Vi vill våra barn väl, och vi vet att det här gör att de mår bättre och orkar mer, säger Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Regeringen backade

Regeringen var tidigare inne på att utöka antalet idrottstimmar i skolan, men nyligen backade idrottsminister Gabriel Wikström (S) och hänvisade till att kvalitén på skolidrotten först måste blir bättre innan man utökar antalet idrottstimmar.

Mer rörelse i andra ämnen

Så i stället för fler idrottstimmar förespråkar regeringen nu mer rörelse under skoldagen inom andra ämnen, något som också kan bli verklighet i Eskilstuna. Men exakt hur det utökade motions- och idrottsbeslutet ska genomföras får barn- och utbildningsförvaltningen bestämma.

– Vi vill att barnen rör sig mer, motionerar mer på skoltid och att de ska idrotta mer. Men hur skolan fixar det kan jag inte svara på, säger Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.