Jimmy Gustavsson på IF Metall. Foto: IF Metall/SVT

Metalls ordförande: ”Kom inte som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

230 anställda har varslats om uppsägning på SSAB i Oxelösund. IF Metalls ordförande Jimmy Gustavsson hoppas att det ska lösa sig med naturliga avgångar.

Nu på morgonen kom beskedet om att SSAB ska varsla högst 465 personer – och Oxelösund drabbas hårt.

”Inte som en chock”

Där är 230 personer varslade om uppsägning, det handlar om 150 arbetare och 80 tjänstemän. Jimmy Gustavsson hoppas att ingen ska behöva sluta ofrivilligt.

Storvarsel på SSAB i Oxelösund

– Vår förhoppning är självklart att det går att lösa på andra sätt. Vår målsättning i de lokala förhandlingarna kommer att vara att hitta andra lösningar, till exempel pensionsavgångar, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

– Vår förhoppning är solklar, att vi inte ska skicka hem någon ofrivilligt.

Att en besparing skulle komma var dock inte oväntat.

– Vi har besparingskrav på oss och det kommer inte som en chock. Ryktena har gått på verket när kvartalsrapporten skulle släppas, så man har förväntat sig att något kommer, säger Jimmy Gustavsson.

”Ska börja förhandla”

– Sånt här är aldrig roligt. Men vi ska börja förhandla nu och det behöver inte sluta i det här nu. Organisationen ska genomlysas och det här är en siffra som Stockholm tycker är en bra besparingsnivå, säger Jimmy Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storvarsel på SSAB i Oxelösund

Mer i ämnet