Mimir Capital köper Parken Zoo

Uppdaterad
Publicerad

Nu har köparen av Parken Zoo presenterats. Nya ägaren betalade 1 krona för park, bad och camping och namnet kan komma att bytas ut.

För ett år sedan beslutade den styrande majoriteten i Eskilstuna kommun sig för att sälja djurparken som gått minus 20-30 miljoner kronor i flera år.

På tisdagen kallade Eskilstuna kommun och det kommunala bolaget Kommunföretag till presskonferens. Detta för att presentera den nya köparen.

Investmentbolag

Köpare blir det svenska investmentbolaget Mimir Capital AB, bakom dem: Nonar holding, ett tyskt fondbolag. Mimir är ett företag som jobbar med att vända företags negativa trender till positiva.

– Vi vill göra något spännande. Vi vill expandera. Det finns möjlighet att utveckla, trädgård till exempel. Man kan anordna olika typer av events och konferenser, säger Henry Selenius som kommer vara ansvarig från Mimir Capitals sida.

Kan byta namn

Under presskonferensen fanns en logotyp med texten ”Parken Eskilstuna” med i presentationen.

Är det parkens nya namn?

– Det får vi se också. Vi kommer tillbaka med mer detaljer, säger Selenius.

Hur ser parken ut om fem år?

– Den ska vara attraktiv, dra folk och utnyttja det som redan finns i parken men även tillföra en del grejer som gör att fler vill komma dit.

Företaget har möjlighet att gå in med 40 miljoner kronor i parken. Tillträdesdatumet blir senast den 1 september

Kostade 1 krona

Köpeskillingen är 1 krona, dessutom kommer Eskilstuna kommun att gå in med miljonbelopp för att rusta upp parken innan Mimir tar över.

– Det gäller bland annat eftersatt underhåll och de bitarna hade vi fått göra ändå, säger Lars Andersson (S), styrelseordförande i det kommunala bolaget Kommunföretag.

– Köparen kan enligt avtalet inte utnyttja marken till något annat än vad det används till i dag, fortsätter han.

Marken kommer kommunen fortfarande att äga, men i praktiken hyra ut den till köparen. Mimir köper dock både såväl parken som campingen och badet. Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) är nöjd över köpet.

– Vi tror att det är viktigt för Eskilstunas fortsatta utveckling att få in en stark ägare. Då kan vi koncentrera oss på bland annat skolan och äldreomsorg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.