Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i en av de tomma lägenheterna i det nybyggda huset på Klostergatan. Foto: Albin Aghamn/SVT

Minskad efterfrågan på hyresrätter – 350 lägenheter tomma hos Kfast i Eskilstuna

Publicerad

De kommunala bostadsbolagen i Sörmland märker av ett lägre tryck än vanligt på hyreslägenheter. I Eskilstuna står 350 av Kfasts lägenheter tomma.

Vi har tidigare berättat hur det privata fastighetsbolaget Willhem rabatterar lägenheter i Eskilstuna som de har svårt att få uthyrda. Något som gjort hyresgäster upprörda.

Men Willhem är långt ifrån det enda bostadsbolaget i Sörmland som har svårare än vanligt att hitta hyresgäster.

Sju av de nio kommunala bostadsbolagen i Sörmland säger att de har fler tomma lägenheter än vanligt och att det är svårare att få dem uthyrda.

Bara Gnestahem och Trobo i Trosa saknar vakanta lägenheter.

Kan slå mot underhållet

Att 350 av Kfasts 7 700 lägenheter står tomma just nu kostar pengar för företaget och vd Fredrik Elf säger att det kan gå ut över underhållet.

– Vi har ett stort underhållsbehov i dag som vi behöver ta tag i och det får man göra med lite minskad kraft när läget är som det är. Men det är som med alla plånböcker, man får titta på intäkterna man har och kostnaderna man har och anpassa sig efter det.

Räknar med vändning

Att det har byggts mycket lägenheter samtidigt som bostadsmarknaden svalnat tror han ligger bakom situationen. Men han ser positivt på läget.

– Det är under kontroll. Och vi vill ju att staden ska växa. Universitet och företagsetableringar gör Eskilstuna till en attraktiv stad och därför är det bra att vi kan möta den efterfrågan som finns när det väl vänder igen.

VAKANTA LÄGENHETER I kommunala fastighetsbolagen

Eskilstuna Kfast: 350

Nyköpingshem: 16

Katrineholm Kfab: 50

Strängnäs bostads AB: 12

Flens bostads AB: 101

Oxelösund Kustbostäder: 44

Vingåkershem: 2

Gnestahem: 0

Trobo: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.