Kvinnan som misstänks för sommarstugemordet i Arboga fick sitt bolag kapat. Foto: TT

Misstänkt för sommarstugemord utsatt för bolagskapning

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man kan ha satt i system att kapa bolag som tillhör misstänkta eller dömda brottslingar. En av dem som drabbats är den 42-åriga kvinna från Eskilstuna som misstänks för sommarstugemordet i Arboga.

– En person som inte har med bolaget att göra har gjort en ändring hos Bolagsverket, säger 42-åringens advokat Amanda Hikes.

Den 42-åriga kvinnan drev ett familjehemsföretag tillsammans med en kompanjon. De båda hade beslutat sig för att avveckla företaget när de upptäckte att det blivit kapat.

Mitt under processen med att likvidera företaget fick den mordmisstänkta kvinnans exkompanjon ett samtal från banken om att en man hade kommit in och ville ta ut 700.000 kronor från företagets konto. När det hela uppdagades försvann han från banken.

Arbogafallet

Ändrade utan ägarnas vetskap

Tidigare hade exkompanjonen fått ett meddelande från Bolagsverket om att bolagsordningen ändrats. Hon trodde då att det handlade om likvideringen, uppger hon för Eskilstuna-Kuriren. Men istället ska det ha handlat om att en 22-årig man tagit över företaget.

Utan någon av ägarnas vetskap ska han ha ändrat Bolagsverkets information, tagit bort den misstänkta kvinnan och hennes exkompanjon från styrelsen och ersatt dem med sig själv.

Enligt 42-åringens advokat Amanda Hikes har 22-åringen ingen tidigare koppling till hennes klient.

Kapade ”bunkerläkarens” bolag

Den mordmisstänkta Eskilstunakvinnan är inte den enda som ska ha utsatts för 22-åringens kapningsförsök. Den läkare som dömts för att ha kidnappat en kvinna och låst in henne i en bunker fick sitt bolag kapat av samme man. Det uppger läkarens advokat Mari Schaub.

– Det stämmer, vi har polisanmält det, säger hon.

Åklagare utreder

Chefsåklagare Klas Lofors utreder kapningen mot den mordmisstänkta 42-åringen.

– Det är en anmälan om två brott, dels ett dataintrång och dels ett bedrägeri, säger han.

Klas Lofors berättar att han tidigare haft liknande ärenden där bedragare tagit över bolag via Bolagsverkets hemsida och sedan försökt att plundra dem på pengar och varor.

När SVT når honom har han inte hunnit sätta sig in i ärendet ännu, och varken 22-åringen eller den mordmisstänkta kvinnan har hörts. Klas Lofors har inte fallet med kapningen mot bunkerläkaren.

– Jag fick höra i fredags att det kan finnas fler bolag som utsatts, så vi ska börja utreda det, säger han.

Enkelt att kapa bolag

Det räcker med en e-legitimation för att göra ändringar i ett bolag. Med ett förfalskat underlag från en årsstämma kan en bedragare gå in på Bolagsverkets hemsida och byta ut hela styrelsen i ett företag. Den rättmätiga firmatecknaren kan ha bevakning på sitt företag och får då ett sms varje gång en ändring görs, men det är det långt från alla som har. Därmed är det inte säkert att ändringarna upptäcks.

Källa: Polisen/Bolagsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet