Mobbades i nio år – nu ger han utsatta en röst

Uppdaterad
Publicerad

Adam Johansson från Katrineholm mobbades i så gott som hela grundskolan. I dag vill han ge en röst åt de utsatta genom monologer och föreläsningar.

– De sa att jag inte skulle bry mig om det. Jag försökte att inte bry mig hur länge som helst, under hela min mobbningstid. Men det funkar inte, säger Adam Johansson.

I veckan har vi uppmärksammat ämnet mobbning i samband med att SVT-programmet Morgans mission hade premiär i måndags.

#mobbning

”Knuffar i korridorerna”

I den fjärde delen av vår serie träffade vi Adam Johansson från Katrineholm. I grundskolan blev han utsatt för mobbning och tvingades vänja sig både vid glåpord och fysiska kränkningar.

– Knuffar i korridorerna, att de försökte fälla mig, jag fick snöbollar på mig. Även fast det blev fysiskt påverkade det även psykiskt, säger han.

Satte upp en föreställning

Men när Adam började på gymnasiet slutade mobbningen helt. Han fick kompisar och kände sig trygg på skolan. Under samma period skrev han även en monologföreställning där han berättade om vad han varit med om.

– Jag vågade stå upp och prata för dem som är tysta om att de blir mobbade, men även de som är tysta som mobbar. Jag hoppas att jag kan vara en röst för dem och att de vågar träda fram och prata om det. För det är det man måste göra, man måste prata om det, säger han.

Missar i uppföljningen

Adam är nu 22 år och bor i Stockholm. Han fortsätter vara engagerad i mobbningsfrågan så mycket han hinner. Trots att det hänt mycket i antimobbningsarbetet menar han att det finns brister. Att skolor och organisationer kanske blivit bättre på att få stopp på mobbningen, men fortfarande missar i uppföljningsarbetet.

– När mobbningen är slut måste man följa upp och kolla hur personen mår för det här är något som den kommer ha med i sin ryggsäck hela livet. Det räcker inte att tro att allt bara blir bra för att själva mobbningen tar slut en dag.

Skriver nytt

Nu sitter han och skriver på något som ska bli en ny monolog eller föreläsning. För att bara lägga allt bakom sig och försöka glömma de tuffa åren, det är inget alternativ.

– Nej nej, det går inte. Jag har varit modig nog att ge en röst till de som inte vågar prata, då kan inte jag ta ett steg tillbaka och låta någon annan sköta det. Det här måste fortsätta!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet