Möt chefen i Uniteds talangfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Hellenberg har sedan tre år tillbaka jobbat med talangutveckling i Eskilstuna United. Ett arbete som nu börjar ge ett resultat som gynnar hela föreningen.

Eskilstuna Uniteds F19-lag vann förra säsongen det mesta som gick att vinna. Bakom framgångarna ligger mycket träning – och en speciell ledare. Lotta Hellenberg kom till klubben för tre år sedan som ansvarig för klubbens F19-lag.

”Mer fotboll nu”

De senaste två åren har hon haft en 75-procentig anställning med uppgift att talangutveckla och göra spelare redo för att ta steget upp till A-laget.

Sportfredag

– Det blir väldigt mycket fotboll om dagarna, innan var det kanske mer administration. Jag är mer fotbollstränare i dag än förut, säger Lotta Hellenberg.

Hellenberg är bosatt i Västerås och resten av arbetstiden tillbringar hon hos Västmanlands fotbollsförbund. Huvudfokus får dock antas ligga på jobbet i Eskilstuna då hon denna säsong även assisterar Viktor Eriksson i a-lagets tränarstab.

–  Vi vill vara ett topplag även i år och det tror jag på. Jag tror vi är bättre i år än förra året, säger Lotta Hellenberg.

Fyra flyttas upp

Inför säsongen har inte mindre än fyra spelare flyttats upp från F19 till A-laget. Det är Matilda Plan från Katrineholm, Cajsa Åkerberg och Sara Linnakallio från Eskilstuna samt Elin Rombing från Malmköping.

Det är ett bevis både på att lokala spelare får chansen i elitfotbollen och att Lotta Hellenbergs utvecklingsarbete fungerar.

– Vi har tränat mycket teknik och det är väl det jag har behövt utveckla och det är det hon har hjälpt mig med. Hon är bra på att se vad varje individ behöver, säger mittfältaren Elin Rombing.

Se hela inslaget i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet