Stökigt och oroligt – ”Fröet” ändrar sina öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket och mötesplatsen Fröet i Fröslunda i Eskilstuna tvingas nu stänga tidigare om dagarna efter flera bråk. Tidigare har man haft väktare på plats i lokalen, men nu vill personalen få tid för att se över hur man gör mötesplatsen tryggare.

– Det har varit bråk. Vi hade en smällare i hallen och lite sådana saker, säger Birgitta Edvardsson, bitr. bibliotekschef i Eskilstuna kommun.

Så vida det inte är föreläsningar eller andra arrangemang på kvällarna är det klockan 10:00 – 15:00 måndag – torsdag som Fröet i Förslunda är öppet.

Oroligt i Fröslunda

Många besökare

En av anledningarna till att det varit stökigt den senaste tiden är att besökarna har ökat. Vissa dagar visar en besöksräknare att kring 500 personer kommit och gått under dagen.

– I och med att det blir många i lokalen kommer inte barn och familjer hit i lika stor utsträckning. Det blir mer stökigt och oroligt, säger Birgitta Edvardsson.

”Har inte känts bra”

Abdi Hussein är en av många Fröslundabor som ofta besöker mötesplatsen och han förstår beslutet att ändra öppettiderna.

– Men det var förra tiden var kanske bättre, säger han.

Har du märkt att det varit stökigt?

– Ja, det har inte känts bra.

Samma åtgärd i fler kommuner

Men att Fröet tvingas ändra sina öppettider är inget unikt. Under de senaste åren har ett stökigt klimat gjort att bibliotek i bland annat Västerås, Jönköping, Landskrona och Hässelby, fått förändra sina öppettider.

Nu ska personalen på Fröet se över rutiner för att göra mötesplatsen tryggare. Men när eller om man går tillbaka till ordinarie öppettider är oklart.

– Nu ser vi över verksamheten och tittar på hur vi bäst ska nå ut till Förslundaborna. Hur vi ska få en verksamhet som är så bra som möjligt för de som bor och lever här, säger Birgitta Edvardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligt i Fröslunda

Mer i ämnet