Oskar Eriksson, till höger, har skrivit ett medborgarförslag med uppmaningen att Eskilstuna borde skaffa en skejtpark. Han får medhåll av Daniel Curacica, som åker till Katrineholm flera gånger i veckan för att skejta där. Foto: SVT

Nioåring manar kommunen att bygga skejtpark

Uppdaterad
Publicerad

Skejtparker har blivit ett vanligt inslag i stadsmiljöer. Men fortfarande saknas något för utomhusåkning i Eskilstuna. Det har fått nioåriga Oskar att vända sig direkt till kommunen.

I ett medborgarförslag har Oskar Eriksson bifogat en lista med städer som har så kallade betongparker för skejt-, kickebike-och inlines-åkning.

Nu är det hög tid att Eskilstuna satsar på en, anser han.

– Det kan vara fint väder ute och det kostar inget att åka utomhus, och så slipper man åka långt, säger Oskar, som själv föredrar att åka kickbike.

Läs mer: Hovet har sagt ja till skate-plaza i Flen.

Finns på flera håll i länet

Nyköping har flera mindre anläggningar och Katrineholm har en stor påkostad skejtpark, som invigdes för två år sedan.

Nu ska även Flen få en – vad man kallar för – skejtplaza på torget framför stadshuset.

Men fortfarande ingen i Eskilstuna alltså.

Efterfrågan har dock inte saknats. Föreningen Zero One Six, som driver en inomhushall i Vilsta, har under flera år samtalat med kommunen om att få en utomhuspark på plats.

Men Oskar orkade inte vänta. Han tog saken i egna händer.

– Flera har sagt till mig att de tycker att det är en bra idé, säger han.

Åkare i alla åldrar

I skejtparken i Katrineholm, som ligger alldeles intill lokstallarna, får Oskar medhåll av den 12 år äldre Daniel Curacica.

– Vi är ett gäng från Eskilstuna som åker hit och kör flera dagar i veckan. Det är det närmaste stället och där vi trivs bäst.

– Vi hade åkt mycket mer än vad vi gör och det hade sparat plånboken en del om det hade funnit en skejtpark i Eskilstuna.

Oskars förslag ska nu beredas av tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen. Därefter ska politikerna i nämnden ta ställning till förslaget.

Handlar om pengar

– Förslaget går i linje med nämndens ambitioner om att skapa goda förutsättningar för unga att vara ute och röra på sig och idrotta spontant, säger Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ytterst handlar frågan förstås om pengar.

Den skejtpark som Flen investerra i väntas kosta 5,5 miljoner kronor. En större anläggning, med flera ramper och grupp, kan kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor.

– Vi måste titta på vad vi har för behov och resurser så att vi kan fördela dem på ett bra och jämställt sätt, säger Mona Kanaan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.