NK-villans vänner prisas

Publicerad

Föreningen NK-villans vänner i Nyköping prisas nu för sin verksamhet i det speciella huset vid Nordiska Kompaniets gamla verkstäder.

Priset delas ut på torsdagen – och för föreningen är det ett bevis på att NK-villan är en populär mötesplats, och att det ideella arbetet föreningen lägger ned är viktigt.

– För oss betyder det väldigt mycket. Vi fick för ett år sedan även Nyköpings kommuns kulturstipendium på 20 000 kronor, och att jobba i en ideell förening är faktiskt ganska jobbigt. Man lägger ner mycket tid på det, så det är en uppskattning att få sådana här pris, säger Gilny Waldebäck, kassör NK-villans vänner.

NK-villan har stått i Nyköping sedan 1906 och numera är det NK-villans vänner som driver verksamheten i den.

När Arkiv Sörmland delar ut priset är det med motiveringen ”NK-villan är ett utmärkt exempel på en länk mellan förr och nu, precis som ett arkiv ska vara.”

2008 fick kommunen för sig att de ville sälja villan. Men det accepterades inte av Nyköpingsborna som startade NK-villans vänner och de hyr nu lokalerna och erbjuder ett brett kulturutbud.

– Vi satsar på att få hit författare, både lokala förmågor men också väldigt kända författare. Och så har vi tre musikprogram på våren och tre på hösten med blandad komplett. Det är de två stora grejerna, plus konstutställningarna. Var tredje vecka har vi vernissage, säger Gilny Waldebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.