Två nostalgiturer på räls den tredje advent

Publicerad

Tidigt på morgonen den tredje advent rullar ett trettiotalståg från Oxelösund, via Nyköping och vidare till Örebro C.

Rolf Svensson är säkerhetsansvarig på föreningen Sörmlands veteranjärnväg och tycker att man ska engagera sig och måna om järnvägen.

– Jag har jobbat som lokförare tidigare i mitt liv och jag tycker att vi har en del skyldigheter om man ska vara med i spelet, säger Rolf.

Lok från 40- och 50-talet

Föreningen Sörmlands Veteranjärnväg har i dagsläget en motorvagn, sju personvagnar samt tre godsvagnar. Loket som tar passagerarna på nostalgiturer över rälsen är från 1940- och 50-talet och vagnarna är från 30-talet.

– Det är en väsentlig skillnad från tågen som körs idag. Vi tycker att det här ska vara en upplevelse och därför kör vi mycket långsammare, runt 80-90 kilometer i timmen. Man ska hinna njuta och fika i lugn och ro om man säger så, säger Rolf Svensson, säkerhetsansvarig.

Tio turer om året

Föreningen arrangerar ett tiotal tågturer om året.

– Det är olika åldrar på de som åker, så vi försöker variera oss så mycket det går. Ibland kör vi långt och ibland lite längre och jag vill påminna om att man får hoppa på under resans gång, vi stannar vid ett flertal stationer på söndag, säger Rolf.

Tredje advent

Nu på söndag, tredje advent, är det dags att ta det gamla tåget från Oxelösund 07:35 till Wadköpings julmarknad, och gör uppehåll vid Nyköpings södra, Vrena, Hälleforsnäs, Eskilstuna C, Kungsör och är framme vid Örebro C klockan 11:00, där man har gott om tid på sig att se Örebro innan det är dags att rulla hemåt igen.

Tomtespårvagn i Malmköping

Men inte nog med det, på söndag kan man även åka tomtespårvagn i Malmköping och ta en fikastund på Stora torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.