Foto: SVT

Nu bestäms museimagasinets öde

Publicerad

Historiska föremål som speglar Strängnäs ända från 1600-talet riskerar nu att försvinna. På tisdagen fattar nämligen politikerna beslut om museimagasinets framtid.

Förra året lade majoriteten fram ett förslag att avveckla samlingarna som har funnits samlade i Strängnäs sedan 1974. Imorgon, tisdag, ska politikerna fatta ett beslut som redan nu verkar vara avgjord.

– Vi i majoriteten är överens om att vi ska avyttra magasinet, säger Göran Svärd, förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Strängnäs kommun.

En tredjedel ska till papperskorgen

Samlingen består av sammanlagt 8.000 föremål. En åttondedel ska flyttas ner till Sörmlands museum i Nyköping. Ungefär 3.500 föremål ska ges bort eller säljas till hembygdsföreningar, skolor och äldreboenden. Resten, runt 2.500 föremål, kommer att slängas.

– Jag är ledsen och frustrerad för att det här är ett viktigt kulturarv som aldrig går att återskapa om det försvinner, säger arkivarien Katja Sinn som har jobbat med samlingarna i magasinet under flera år.

För dyrt att bevara

En av anledningarna till varför magasinet läggs ner är att det enligt kommunen kostar för mycket i onödan. Kulturbudgeten i år ligger på 42 miljoner och museimagasinet tar ur det 300.000 kronor.

– Jag tycker att det är värt de pengarna både för dagens medborgare och våra framtida generationer. Skulle man satsa mer så kanske man skulle hitta nya sätt att attrahera nya besökare utifrån, säger Katja Sinn.

Majoriteten i Strängnäs håller dock inte med.

– Dels blir många föremål förstörda i magasinet som det är i idag, dels kan man inte visa upp samlingarna som på ett museum. Det är en förvaringsplats och det är fel att ha samlingarna på det sättet, säger Göran Svärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.