Foto: TT

Nu börjar älgjakten

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds älgjakten i södra och mellersta Sverige. I Sörmland får 1.300 djur fällas och nytt för i år är att jägarna kan få bidrag om de samtidigt inventerar älgstammen.

600 vuxna älgar och 700 kalvar får skjutas i länet till och med älgjaktens sista dag den 29 februari nästa år. En nyhet för säsongen är att jägarna i älgförvaltningsområdena kan få bidrag från länsstyrelsen om de inventerar och gör en uppskattning av hur många älgar som finns i de olika områdena.

– De olika älgförvaltningsområdena i länet har fått mer ansvar för älgbeståndet och vi vill gärna få bättre kunskap om hur många älgar som finns och hur fördelningen mellan kor, tjurar och kalvar ser ut. Vi tror därför att den här typen av bidrag kan vara bra, säger Sebastian Olofsson vid länsstyrelsen.

Det skjuts ganska få älgar i Sörmland om man jämför med andra län i Sverige och fällavgifterna för vuxna älgar är bland de högsta i landet. Jaktlagen får betala 1000 kronor för att fälla en vuxen älg och 200 kronor för en kalv, vilket är en liten minskning från förra året och beror på mindre pappersarbete för länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten

Mer i ämnet