Hemvärnet i Sörmland kallas på lördagen in i militärövningen Aurora 17. Foto: SVT

Nu kallas hemvärnet in i Aurora

Publicerad

Den stora militärövningen Aurora 17 har pågått sedan den 11 september. Nu har den nått Sörmland och med det får hemvärnssoldaterna en viktig roll i det scenario som ska spelas upp i veckan som kommer.

Det är Södermanlandsgruppen, med säte i Strängnäs, som ansvarar för utbildningen av hemvärnet i Sörmland. Runt 500 soldater finns tillgängliga och många av dem får nu under lördagen order om att bege sig till platsen där man har sin utrustning innan gemensam transport mot skogarna runt Gnesta och Björnlunda.

Mikael Smedin Foto: SVT

Kallas in

– De får kallelsen som om det skulle vara på riktigt och utrustar sig under lördagen för att sedan rycka in på kvällen, säger Mikael Smedin, utbildningsansvarig vid Södermanlandsgruppen.

LÄS MER: Sörmländska soldater testas i Aurora 17

Hemvärnsbataljonens huvuduppgift blir att bevaka viktiga vägar och knutpunkter i området där armén kommer att utgå från i försvaret av det angrepp som simuleras i övningen.

Landstigning i Oxelösund

I scenariot så har fienden landstigit i Oxelösund och rör sig sedan norrut i rikting mot Stockholm, men innan dess ska det ta stopp är tanken.

– Slutstriden i övningen kommer att stå i trakterna kring Gnesta och Björnlunda, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Aurora 17 i Sörmland

Skavsta: Flygvapnet använder flygplatsen 19-27 september.

Strängnäs: Trupptransporter norrifrån går genom och förbi Strängnäs helgen 23-26 september.

Nyköping/Oxelösund: Mellan 24-27 september kommer området söder om Strängnäs ner mot Oxelösund beröras av tung militär trafik. Särskilt på vägarna 223 och 224. I kustbandet vid Oxelösund kommer amfibieförband märkas av dygnet runt i form av stridsbåtar, svävare och trossbåtar.

Västerljung: Helikopterförband i området 26-27 september.

Trosa skärgård: Skarpskjutning med artilleri mot skjutfält på Askö den 27 september.

Gnesta/Björnlunda: Tydlig militär närvaro mellan 23-28 september. I och runt Björnlunda genomförs en hel del övningsaktiviteter. I centrala Gnesta blir det ingen närvaro, utan snarare söder om orten längs med vägarna 223, 224 och 57.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.