Omkring 150 svenska ungdomar tar sitt liv varje år. Foto: TT

Ny metod ska minska självmord bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Som ett av de första länen i landet ska Sörmland få del av ett framgångsrikt program mot självmord bland unga mellan 14 och 16 år. Under veckan utbildas 16 instruktörer i metodiken.

Metoden Youth Aware of Mental Health, YAM, är ett utbildningsprogram som hjälper skolelever att prata om psykiska problem. Programmet – som tagits fram av forskare vid Karolinska institutet i Solna och Columbiauniversitetet i New York – har visat sig kunna minska risken för självmordstankar och självmordsförsök bland unga med 50 procent.

Testas i Sörmland

Nu ska metoden testas även i Sörmland, som blir ett av de första länet i landet där programmet lanseras. Under veckan utbildas 16 blivande instruktörer – som i in tur ska hålla utbildningar för ungdom

Charlotta Skålén Foto: SVT

ar i länet.

– På utbildningen avdramatiserar vi psykisk ohälsa. Man behöver inte vara psykiater utan många gånger räcker ett vanligt stöd från en medmänniska, säger Charlotta Skålén, samordnare för suicidprevention inom landstinget Sörmland.

150 döda varje år

Under det senaste decenniet har självmorden minskat i alla åldersgrupper utom bland personer under 25 år. Omkring 150 svenska ungdomar tar sitt liv varje år och därutöver sker några självmord bland barn som är yngre än 15. Även deltagare på kursen vittnar om ett ökande problem bland unga.

– Vi ser en ökad ångest bland elever. Det är fler och fler som mår dåligt i samhället, säger Morgan Yngve, som i Nyköping jobbar med barn som har svårt att komma till skolan.

Rollspel

Utbildningen går bland annat ut på att få ungdomarna att prata genom rollspel.

– Rollspel kommer att få våra ungdomar att vara någon annan – och att öppna upp sig på ett sätt som de kanske inte gjort tidigare, säger Adrian Sokoli, som till vardags arbetar som skolkurator i Nyköping.

Se hela inslaget här.

Youth Aware of Mental Health – YAM

Utbildningsprogrammet YAM genomförs i skolan, under skoltid fem timmar under tre veckor.

Utbildningen utgår ifrån sex huvudområden:

1. Vad är psykisk hälsa?

2. Självhjälpsråd

3. Stress och kriser

4. Depressioner och självmordstankar

5. Att hjälpa en kompis som har det svårt

6. Vem kan jag be om råd?

Källa: Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.