Foto: SVT

Ny politisk koalition i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

En ny politisk konstellation kan komma att leda landstinget i Sörmland. Det är fyra partier som inte skulle få majoritet – 34 av 71 mandat. Vilket gör att man delvis tvingas anpassa sig till övriga partier.

– Det är bättre att samarbeta i en 4-partikoalition än i en 6-partikoalition utifrån de samtal som vi har fört, säger Thomas af Bjuhr (FP), landstingsråd.

I höstens landstingsval tappade den styrande koalitionen Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet 8 av sina 38 mandat i fullmäktige – och förlorade därmed styret och majoriteten i landstinget.

I måndags möttes de fyra borgerliga allianspartierna, Miljöpartiet och det nya Vård för Pengarna för att diskutera möjligheterna att styra landstinget tillsammans. De skulle då få egen majoritet.

Men under förmiddagen i dag förde de gamla styrande partierna samtal med Centerpartiet om att bilda ett minoritetsstyre.

– Vi är övertygade om att det som är bra för Landstinget Sörmland är att ha en lyssnande och inkluderande politisk ledning och vi tror att det kommer att bli väldigt bra om vi nu också får kompromissa i ett antal frågor, nå breda överenskommelser om framtidsfrågorna, säger Thomas af Bjuhr (FP).

Centerpartiet ska ha distriksstyrelse nu i kväll och ge besked om de ska tacka ja till att delta i en landstingsledning i minoritet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.