För Mushtaq innebär de nya åldersbedömningarna en strimma av hopp. Foto: SVT

Nya åldersbedömningar av flyktingar säkrare än gamla

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de kritiserade åldersbedömningarna av ensamkommande flyktingbarn ersatts av nya metoder i bland annat Eskilstuna och Västerås.

Det är Rättsmedicinalverket, RMV, som har fått regeringens uppdrag att göra medicinska åldersbedömningar åt Migrationsverket i asylärenden.

– Migrationsverket skickar en beställning till Rättsmedicinalverket där frågan är om en person, som gett sitt godkännande, är över eller under 18 år. Och vi svarar med en sannolikhetsskala hur personen förhåller sig till 18 års-gränsen, säger Elias Palm, metodansvarig på RMV, Rättsmedicinalverket.

TV: Se hela reportaget här

Tidigare kunde ensamkommande barn med hjälp av en god man själva ordna med och bekosta en medicinsk åldersbedömning, men tidigare metoder fick kritik.

Förstår kritiken

– Jag förstår till viss del kritiken. De gamla metoderna syftade till att försöka fastställa en specifik ålder – det vill säga att de sade kanske att någon var 17 år plus/minus 2 år, säger Elias Palm.

Enligt Elias Palm är den största risken med de nya metoderna, röntgen av visdomständer som bland annat görs i Eskilstuna och magnetröntgen av knäleder i Västerås, att några personer över 18 år felaktigt bedöms som barn.

Säkrare metoder nu

Däremot anser han att risken för att barn skrivs upp som vuxna som minimal. Och han är väl medveten om att det finns kritik även mot de nya metoderna.

– Det finns ett generellt ifrågasättande av medicinsk åldersbedömning och det är ett svårt område att sätta sig in i, så vi har en utmaning framför oss att försöka förklara de här modellerna så vi kan undanröja missförstånd, säger Elias Palm.

Hopp för Mushtaq

Och även om de ny åldersbedömningarna inte ensamt ska ligga till grund för beslut hos Migrationsverket, så är det ändå ett halmstrå för till exempel Mushtaq som vi berättat om som nu skrivits upp som vuxen och ska utvisas.

– Det beror på det enskilda ärendet, säger Altana Aliu på Migrationsverket i Flen.

Så man skulle kunna inkluderas i de nya medicinska åldersbedömningarna, även om man fick avslag och utvisningsbeslut veckan innan ni tillfälligt stoppade åldersbedömningar i väntan på de ny metoderna?

– Det beror på det enskilda ärendet säger Altana Aliu på Migrationaverket som inte kan uttala sig specifikt om Mushtaq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.