Simon Hone från Australien är det senaste tillskottet till truppen. Foto: SVT

Nykomponerat och internationellt VVK vill nå nya höjder

Publicerad

På lördagen är det dags för premiär i Elitserien i volleyboll. Sörmlands bästa klubb kommer från Vingåker, och har i år satt ihop ett lag där internationella proffs blandas med lokala profiler.

Laget leds för andra året i följd av lagkaptenen för den engelska landslaget Adam Bradbury. I Vingåker är han spelande tränare, och han njuter av att laget är så uppmärksammat i hemorten.

Adam Bradbury Foto: SVT

– Vi har ungefär tio procent av Vingåkersborna i hallen när vi har hemmamatch. Det är fantastiskt att spela inför alla man ser ute på gatan. När man åker på bortamatch är det så tomt och energin vi får hemma är underbar, säger han.

Utvecklar lokala talanger

En av anledningarna till att publiken fortsätter komma till VVK:s matcher kan vara att de fortsätter att ge lokala profiler chansen i elitlaget. En av dem som tränare Bradbury hoppas extra mycket på är passaren Lukas Karlsson, som tycker att han har utvecklats det senaste året.

Lukas Karlsson Foto: SVT

– I slutet av förra säsongen fick jag chansen att spela mycket. Jag sätter upp ett hyfsat tempo i passningsspelet och hjälper anfallarna att så enkelt så möjligt döda bollen, säger han.

Proffs har anslutit

Men de lokala profilerna blandas som sagt upp med internationella klass. Bradburys landslagskompis från England, Alex Jenkins, är ett av tillskotten, Simon Hone från Australien är en annan.

– Jag kom hit för fyra dagar sedan, klockan 03.00 på morgonen. Det var intressant. Jag är van vid lite varmare väder, men jag ser fram emot snön, säger han när SVT Nyheter Sörmland besöker en träning tidigare i veckan.

Förutom nämnda proffs gör också Jordan Power, även han från Australien, comeback i VVK.

Vill nå högre

Förra säsongen hamnade laget på en fin sjundeplats och målet är även nu att komma som sämst åtta, vilket innebär slutspelsplats.

– Men vi hoppas att vi ska kunna vara med och hota om en femteplats, säger Lukas Karlsson.

Har ni kul ihop då?

– Ja, vi har skitkul! Det blir ett roligare år i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.