Nyköping sätter alla högstadieelever i en skola

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kommer eleverna till skolan som politikerna har sagt ska vara en av landets bästa om några år. I närmast full politisk enighet har skolpolitikerna i Nyköping beslutat att ersätta kommunens olika högstadier med en enda – delvis nybyggd – skola för över 1200 elever.

Det har kostat 230 miljoner kronor och förhoppningarna är skyhöga. Den nya högstadieskolan ska vara en av landets 15 bästa inom några år.

– Det är en skola där vi inte har skor på oss. Det är golvvärme och eleverna ska ha inneskor, säger rektor Harke Steenbergen.

Det är en satsning på pedagogik för att lösa skolans två stora problem – segregation och sjunkande kunskapsnivåer. Alla går på samma skola och alla klasser blandas medvetet för att eleverna ska ha olika bakgrund, både socialt och etniskt.

– Det är inte så att ”lika barn lära bäst”, utan forskning visar att en blandad elevgrupp faktiskt har de bästa resultaten, säger Lina Axelsson Kihlblom, utbildningschef i Nyköping.

En annan del av satsningen är de 14 olika profiler som eleverna fritt kan välja mellan, till exempel matte, musik eller idrott. Alla som söker ska komma in, ingen ska stängas ute.

– Om du håller på med något du tycker är intressant och roligt så lyfter det även dina andra ämnen, säger Anniola Nilsson (M), vice ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Skolan har ett planetarium och ett Vetenskapens hus där eleverna själva ska arrangera utställningar. Det satsas särskilt mycket på naturvetenskap. Men någon elitsatsning handlar det inte om.

– Vi ska ha en breddsatsning, säger Anniola Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.