Nyköping – Studsvik har dålig kontroll på radioaktiva utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Kärnteknikföretaget Studsvik i Nyköping får svidande kritik av Strålsäkerhetsmyndigheten efter en inspektion i februari.

Enligt strålsäkerhetsmyndigheten har Studsvik ingen kontroll över hur stora de radioaktiva utsläppen är.

Inspektionen visar att det saknas en övergripande styrning och samordning av hur kraven i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om skydd av människors hälsa och miljön vid utsläpp av radioaktiva ämnen från vissa kärntekniska anläggningar ska tolkas och användas vid anläggningarna inom Studsviks industriområde, skriver SSM.

”Bland annat saknas en enhetlig syn mellan anläggningarna för när mätning av utsläpp till luft ska genomföras och när det inte behövs.

Sådana utredningar saknades vid flera anläggningar som hade utrymmen där ingen mätning av luftutsläppen genomfördes trots att radioaktivt material hanterades och utrymmen var klassade med avseende på luftburen kontamination.”

Vidare konstaterar SSM att Studsvik i nuläget inte har kännedom om utsläppens storlek av radioaktiva ämnen till vatten från respektive anläggning, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.