Mikael Byström.

Nytt förslag om båtar i ån

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ett rikare båtliv i Eskilstunaån engagerar många. Eskilstunaprofilen Mikael Byström föreslår nu att ett antal husbåtar ska förtöjas vid Nybron i centrala Eskilstuna.

Under måndagen rapporterade vi om båtägare och båtentusiaster som tröttnat på en stängd Eskilstunaå och om de långsiktiga planerna på att finansiera en anpassning av ett antal broar mellan Torshälla och Eskilstuna.

Nu visar det sig att det kan hända saker i ån efter kajerna i centrala Eskilstuna redan till sommaren. Mikael Byströms förslag till Eskilstuna kommun går ut på att en handfull husbåtar ska läggas efter kajen vid Nybron. Skisser har tagits fram som visar båtarna ligga i vattnet framför Stadshotellet.

– Jag tänker mig fyra-fem stycken och kanske att en av dem är turistbyrå, säger Mikael Byström.

Byström har länge varit engagerad på flera håll för ett mer aktivt och attraktivt centrum. bland annat driver han Café Norr precis vid Stadsparken och följer på nära håll utvecklingen i parken och längs ån.

– Det finns en anledning till att staden är byggd här och det är antagligen vattnet. Man blir själv hemmablind men många som kommer hit pratar om hur fint det är vid vattnet. Det är synd att det inte utnyttjas mer bara, säger Mikael Byström.

Förslaget och skisserna har lämnats till kommunledningen, som ser positivt på någon typ av husbåtar på platsen. Om det går i lås finansiellt kan allt vara verklighet redan till nästa sommar.

– Vi får se vart det bär iväg. Det är ett sätt att liva upp centrala Eskilstuna under sommaren och vi tycker det är väldigt attraktivt, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.