Twittertips nytt grepp när polisen jagar fortkörare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Eskilstuna ville ha tips om var man skulle kontrollera hastigheten. På Twitter fick man snabba svar på ställen där bilister kör för fort.

Det är andra gången Eskilstunapolisen twittrar ut till allmänheten efter tips på platser för hastighetskontroll. Förra gången hann man aldrig åka ut men efter dagens tweet kunde man se polisen i bland annat Skogstorp.

– Det lades ut på morgonen. Väldigt oplanerat och spontant men det fick en bra effekt och efter en kort stund i Skogstorp har vi redan rapporterat in några fall och omhändertagit ett körkort, berättar yttre befäl David.

Polisen ska nu utvärdera om man ska vända sig till allmänheten genom sociala medier oftare. Dagens försök gav drygt tjugo olika tips.

– Framförallt handlar det om vägar i närheten av skolor och förskolor. Normalt brukar man tipsa om ens egen närmiljö för det är där man har mest engagemang, säger David.

Finns det inga risker med att åka ut på tips som kanske inte ger något?

– Självklart kan det finnas risker men vi är alltid i behov av allmänhetens tips i alla typer av ärenden som vi jobbar med, både inom grova brott och inom trafiksäkerheten. Sedan vi blev en ny myndighet från årsskiftet ska vi på ett bättre sätt ta hand om medborgarnas önskemål och det här är ett sätt, säger David.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.