Oklart om landsbygdsskolor

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningschefen i Strängnäs vill ha ett snabbt besked om vad som ska hända med landsbygdsskolorna. Ska de vara kvar måste de få ett särskilt ekonomiskt stöd och något sådant finns inte med i budgeten för nästa år.

Redan när det blev klart att det blir Socialdemokraterna och Moderaterna som kommer att styra Strängnäs kommun de kommande fyra åren, deklarerade de två partierna att landsbygdsskolornas framtid skulle utredas.

Och redan i början av nästa år kan de tre skolornas framtid avgöras.Det handlar om skolorna  i Länna, Härad och på Fogdö.

Ingela Willén bor i Härad och hoppas att skolan får vara kvar.

– Vi kommer från Södertälje och flyttade hit 1989. Alla våra barn har gått här plus att jag har fosterbarn som jag månar om att de ska gå på små skolor.

Det är utbildningskontoret, som i en rapport om landsbygdsskolornas situation, nu  uppmanar den den nya majoriteten som tillträder vid årsskiftet  att fatta ett snabbt  beslut om  landsbygdsskolornas framtid.

Antalet elever på de tre skolorna har minskat med mellan 30 och 50 procent de senaste tio åren. Skolorna har även har gått med underskott i flera år. Rapporten presenterades för politikerna idag.

Moderaten Bibbi von Schéele som är tillträdande ordförande för barn- och utbildningsnämnden vill inte säga vad det är som avgör om en landsbygdsskola får vara kvar eller inte.

– Det här är en rapport som vi får information om. Jag tillträder i januari, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.