– Forskning visar att människor med sämre ekonomiska förutsättningar är otryggare än andra, säger Mattias Berglund, utredare på Eskilstuna kommun. Foto: SVT

Utredaren: Otrygghet och utanförskap hänger ihop

Uppdaterad
Publicerad

Fröslundabor känner sig otryggare än andra Eskilstunabor. Men det handlar inte bara om vad som händer i stadsdelen, det hör också ihop med den ekonomiska utsattheten.

– Forskning visar att människor med sämre ekonomiska förutsättningar är otryggare än andra. Det gäller även dem som känner lägre tillit. Och det är egentligen oavsett förekomsten eller upplevelsen av brott i ett område, säger Mattias Berglund, utredare på Eskilstuna kommun som haft i uppdrag att titta närmare på just otryggheten i Fröslunda.

Sociala faktorer förklarar mer

Mattias Berglund berättar att mätningar som polisen gjort visar att Fröslunda upplevs som väldigt otryggt av dem som bor där. Men enligt Berglund så hänger otrygghet mer ihop med socioekonomiska faktorer som låg inkomst, utbildning och yrkesstatus.

Fröslunda bakom rubrikerna

Jämför man Fröslunda med resten av Eskilstuna finns det stora skillnader när det gäller exempelvis arbetslöshet och utbildningsnivå. I Fröslunda är andelen invånare med enbart grundskolenivå dubbelt hög jämfört med resten av Eskilstuna.

Färre i jobb och lägre inkomst

Och tittar man på andelen som har arbete ligger man klart under snittet, likaså när det gäller inkomst.

Den senaste trygghetsmätningen visade att Fröslundaborna blivit något tryggare än i den som gjordes dessförinnan. Men mätningen gjordes i höstas innan oroligheterna tog fart.

Fröslunda jämfört med Eskilstuna som helhet

Utbildningsnivå, enbart grundskola 20-64 år

  • Fröslunda: 30 procent
  • Eskilstuna: 16 procent

Andel av befolkningen som arbetar 20-64 år

  • Fröslunda: 48 procent
  • Eskilstuna: 73 procent

Förvärvsinkomst per invånare 20-64 år

  • Fröslunda: 168.000
  • Eskilstuna: 261.000

Källa: SCB, samtliga uppgifter gäller 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fröslunda bakom rubrikerna

Mer i ämnet