Överfölls och våldtogs i hemmet – kastade ut lapp om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man har åtalats misstänkt för att med en kofot ha brutit sig in hos en kvinna och våldtagit henne. Kvinnan blev också slagen med ett föremål i huvudet och hotad till livet.

De misstänkta brotten inträffade i en lägenhet i Strängnäs i augusti. Kvinnan har i förhör berättat hur hon vaknade av ett ljud tidigt på morgonen. Hon upptäckte att någon höll på att bryta upp hennes dörr, och såg då 35-åringen som hon kände sedan tidigare.

Det framgår att hon uppfattade honom som ”helt tokig”. Enligt åtalet slog han henne flera gånger i huvudet med ett tillhygge, kastade en mobiltelefon på henne och bröt hennes fingrar.

”Jag kan inte våldta dig”

Kvinnan har också berättat att han vid ett tillfälle sa ”sätt dig upp, jag kan inte våldta dig”. Han åtalas även för att ha hotat att döda henne och även andra som kunde tänkas hjälpa henne.

Under tiden han befann sig i kvinnans lägenhet fick hon tag på en kopia av en polisanmälan som hon tidigare gjort mot honom gällande misshandel, och skrev ”hjälp” på den. Hon kastade ut den från lägenheten, men lappen hittades först morgonen därpå av en granne på dennes balkong.

Vid ett tillfälle ringer en granne på flera gånger. Enligt kvinnans berättelse gick då 35-åringen över till grannen och sa att kvinnan varit full och bett honom att bryta upp dörren.

Nekar till våldtäkt

35-åringen nekar till våldtäkt och hävdar att det var frivilliga samlag. Däremot erkänner han att han bröt sig in med en kofot och att han misshandlat kvinnan. Enligt hans version handlade det om fem till sex ”ordentliga smällar”.

Kvinnan berättar i förhör att mannen efter den misstänkta våldtäkten sa att han inte tänkte slå henne något mer, och att han var trött och vill sova. Mannen lämnade dock lägenheten efter att kvinnan sagt att en anhörig till henne var på väg dit.

Bland bevisningen finns bland annat flera vittnesförhör, fotografier från lägenheten och rättsintyg från Södersjukhuset.

Av rättsintyget framgår det att kvinnan har skador såväl i ansiktet som i underlivet. Hon har också fått en skada på ena örats trumhinna som sannolikt uppkommit genom våld.

Nu väntar rättegång i Eskilstuna tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.