Området kring Gyllenhjelmsgatan i Strängnäs är en av 58 riksintressanta kulturmiljöer i Sörmland...

Oxelösund står utan kulturmiljöer

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland är just nu ute på en turné i länets nio kommuner och pratar om vikten av att bevara de riksintressanta kulturmiljöer som finns listade. Men en kommun saknar helt kulturmiljöklassade platser.

I Sörmland finns i dag 58 platser som av staten är klassade som riksintressanta kulturmiljöer. Det är platser som till exempel det gamla exercisfältet Malmahed i Malmköping, som var länets militära centrum i 150 år, ett annat exempel är Nyköpingshus med sin omfattande historia, bland annat från Vasatiden.

På turné i Sörmland

Just nu genomför Länsstyrelsen i Södermanlands län för första gången på 20 år en översyn av de 58 platserna och därför gör man i höst en turné genom de nio kommunerna med start i Trosa den 8 september och med avslut i Strängnäs den 16 december. Syftet är att väcka en dialog mellan kommun och länsstyrelse om de riksintressanta kulturmiljöerna.

– Riksintressena berättar ju hela historier, det kan ju vara från stenåldern och fram till idag i vissa intressen och de är därför viktiga att bevara, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie vid länsstyrelsen.

Oxelösunds kommun är den enda kommun i Sörmland som inte har någon formellt klassad kulturmiljö av riksintresse. Mycket beroende på att det är en liten och ung kommun. De centrala delarna av Oxelösund byggdes upp på 50- och 60-talen.

– Oxelösund har gott om skyddsvädra kulturmiljöer som vi tar hänsyn till, även om de ännu inte har ett formellt skydd, säger Samy Abu Eid, planarkitekt vid Oxelösunds kommun.

Omfattande inventering startas

Efter jul och nyår ska ett omfattande arbete starta med att inventera potentiella riksintressen i Oxelösunds kommun.

– Jag tycker ju framförallt skärgården har väldigt fina miljöer som idag inte har något formellt skydd, säger Samy Abu Eid.

Riksintressen

Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Områden kan vara av riksintresse för både bevarande och exploatering men också för yrkesfiske och rennäringen. Riksintressen ska behandlas och redovisas i den kommunala översiktsplaneringen så att det blir tydligt hur dessa förhåller sig till andra intressen men också för att avvägningar mellan oförenliga riksintressen ska kunna göras. Tanken är också att riksintressena ska kunna bli föremål för diskussion och utveckling men även ifrågasättande och förändring.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.