Patienten rymde från öppet område

Uppdaterad
Publicerad

Karsuddenpatienten som sköts av polisen på torsdagen var på väg från en aktivitet tillbaka till vårdavdelningen då han rymde från det öppna sjukhusområdet.

Patienten, en man i 20-årsåldern som dömts för våldsbrott, tog springande till flykten.

– Personalen följde efter samtidigt som polis kontaktades. Ytterligare personal som var på väg hem uppmärksammade händelsen och följde efter för att kunna informera polisen, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus.

Mannen hann inte långt utanför sjukhusområdet. Cirka 30-40-meter därifrån konfronterades han av polis och det var då han träffades av två skott efter att ha gjort utfall med en kniv, enligt polisens uppgifter.

På kvällen informerade sjukhuset sin personal och andra patienter om det inträffade.

– Polisen håller förhör med den personal som var i närheten när det inträffade. Vi väntar på att de ska bli klara så vi får ta hand om dem också, säger Malin Lotterberg vid 19.30-tiden.

Det är mycket vanligt att patienter på det rättspsyiatriska sjukhuset befinner sig ute på sjukhusområdet, som är öppet och alltså inte omgärdas av några rymninghinder.

Förra året vistades patienter, som för tillfället är 120 stycken, på området vid 30 000 tillfällen, enligt Karsuddens statistik.

Är det inte stor rymningsrisk då?

– Förra året avvek patienter vid fyra tillfällen. Det är inte mycket sett till de 30 000 tillfällen då de har vistats ute, säger Malin Lotterberg.

– Vanligast är att man får en permission och inte kommer tillbaka i tid.

Sjukhuset har nu startat en intern utredning men händelsen har inte lett till några omedelbara förändringar i rutinerna.

– Men vi har inte fått se vad det var för tillhygge som han använde och vi vet inte om det kom härifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.