Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal rapporterar bland annat om hur barn hamnar i kläm. ”Alla avvikelser ser vi allvarligt på” – hör Sofia Mossfeldt, verksamhetschef, berätta mer om händelserna. Foto: SVT Grafik, SVT

Personalens larmrapporter: Barn inom BUP glöms bort och ärenden läggs på hög

Publicerad

Barn som faller mellan stolarna, ärenden som läggs på hög och journaler som saknas. Det är delar av vad personalen inom barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland själva rapporterade under förra året.

– Under ökad press är det större risk att man missar något, säger Sofia Mossfeldt, verksamhetschef.

SVT Nyheter Sörmland har gått igenom samtliga avvikelserapporter från BUP i Sörmland under 2023. I dem beskriver personalen bland annat hur ärenden läggs på hög och att arbetsbördan är tung.

Enligt verksamhetschefen Sofia Mossfeldt har man under en längre tid haft brist på personal och ett högt tryck utifrån – något som kan ligga bakom flertalet händelser.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

250 rapporter under 2023

Under förra året hade omkring 6 000 barn kontakt med BUP i Sörmland. Totalt gjordes det omkring 250 avvikelserapporter, en siffra som varit konstant de senaste åren.

– Avvikelserapporter i sig är inte ett tecken på att en verksamhet inte fungerar, utan det är ett sätt att fånga upp händelser innan något allvarligt inträffar, säger Sofia Mossfeldt.

Barn som glöms bort

I avvikelserapporterna är det flera liknande händelser som återkommer. Det handlar dels om platsbrist, men i vissa fall har även barn försvunnit i systemet och glömts bort.

– Även om det inte är ofta det händer, så varje gång en patient hamnat mellan stolarna har vi brustit i rutin. Det ska inte ligga på patienten att få ett återbesök utan det ska vi ansvara för, säger Sofia Mossfeldt.

Hör om några av händelserna kring barnen och BUP i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet